RSS
sobota, 09 czerwca 2012

Pyszny, lekki deser na sobotnie popoludnie. Latwy i szybki (jesli nie liczyc czasu na stezenie galaretek).

deser


Skladniki:
puszka mleka skondensowanego nieslodzonego
3 galaretki w róznych kolorach (u mnie zielony, czerwony i zólty)
truskawki
ciemna czekolada do dekoracji
 
Dwie galaretki rozpuscic w 400 ml goracej wody kazda. Odstawic do zastygniecia (najlepiej na cala noc), pokroic w kostke.
Trzecia galaretke rozpuscic w szklance goracej wody.
W misce ubic mleko skondensowane, pod koniec ubijania wlac wystudzona (ale nie zastygnieta) galaretke. Ubijac jeszcze chwile. Do pucharków wlozyc kostki czerwonej galaretki, na to wylac troche ubitej pianki, galaretke zielona i znowy pianke. Udekorowac truskawkami i posypac starta czekolada.
Smacznego!
 
deser
 
deser

 


15:06, kasiapol79
Link Komentarze (1) »
piątek, 08 czerwca 2012
Ten przepis jest stary, jak swiat. Babka kisielowa byla w mojej rodzinie od zawsze. Jest prosta, ladnie sie prezentuje i jest pyszna. Czego chciec wiecej?
 
b
 
Skladniki:
4 jajka
4 kisiele (u mnie 2 wisniowe i 2 cytrynowe)
plaska lyzeczka proszku do pieczenia
100 gram cukru
cukier puder do dekoracji
 
Zóltka oddzielic od bialek. Bialka ubic na sztywna piane, pod koniec ubijania dodac zóltka i cukier. Na koncu wsypac kisiele i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszac. Jesli robimy z dwóch kolorów, mase dzielimy na dwie czesci i dodajemy kisiele. Ciasto wlewamy do uprzednio wysmarowanej formy.
Piec ok. 30 minut w 180°C
Udekorowac cukrem pudrem.
 
b
 
babka
 
Smacznego!

 

17:29, kasiapol79
Link Komentarze (1) »
wtorek, 05 czerwca 2012
Wiecie, ze kiedys nie jadalam sniadan? Kawa, papieros... to byl mój hit sniadaniowy. Na szczescie juz nie pale i w koncu zrozumialam, ze sniadanie to podstawa.
Uwielbiam takie dni, kiedy czasu na przygotowanie sniadania jest duzo, kiedy mozna spokojnie zjesc nie spieszac sie do szkoly i przedszkola. Dzisiaj wlasnie taki dzien, dzieci maja jeszcze wolne, nie trzeba nigdzie biec, mozna spokojnie posiedziec przy dobrym sniadaniu i kawie z mlekiem.
Zapraszam na czekoladowe pancakes :)

p

 
Skladniki:
pól szklanki maslanki
pól szklanki maki
jajko
pól lyzeczki sody  oczyszczonej
pól lyzeczki ciemnego kakao
pasek czekolady 70% kakao
lyzeczka cukru

Skladniki wymieszac, odstawic na ok. 10 minut. Smazyc na patelni teflonowej, lub na niewielkiej ilosci oleju. Smacznego!
 
p



Mialo byc zwykle kruche ciasto z rabarbarem i kruszonka. Jednak w trakcie, jak to zwykle bywa, okazalo sie, ze rabarbaru jest za malo. Do sklepu nikomu nie chcialo sie jechac... Z dna zamrazarki wyciagnelam wiec porzeczki, maliny i jezyny. Ale jakos tak nie pasowalo mi wysypanie tych owoców bezposrednio na kruche, podpieczone ciasto... Nie namyslajac sie wiele postanowilam zrobic pianke budyniowa widziana niedawno na blogu mojewypieki.pl (przy okazji ciasta z malinami). Na to owoce, lacznie z rabarbarem. A na góre kruszonka :) Ocena meza: nooo, dobre, takie troche kwaskowate, a troche slodkie :D
 
k
 
Ciasto:
2 szklanki maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
185 g masla
4 zóltka
1 lyzka gestej smietany

Ze wszystkich skladników zagniesc ciasto, wstawic do lodówki na minimum 30 minut. Blaszke wylozyc papierem do pieczenia, ciasto zetrzec na tarce. Podpiec w temp. 180°C na zloty kolor.

Pianka:
4 bialka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 opakowania budyniu smietankowego, lub waniliowego (ja dalam 1 i 3/4 opakowania)
niecale pól szklanki oleju

Bialka ubic. Pod koniec ubijania dodac cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijajac wsypywac proszek budyniowy. Wlewac powoli olej miksujac do polaczenia.

Kruszonka:
185 g maki
100 g cukru (u mnie demerara)
125 g masla
cukier waniliowy
 
Z podanych skladników zagniesc kruszonke.

Dodatkowo:
200g owoców (porzeczki, maliny, jezyny)
 
Na podpieczony i wystudzony spód wylozyc piane budyniowa, na to ulozyc owoce i posypac kruszonka. Piec 30 - 40 minut w temp. 180°C



k

 

k

1 ... 16
 
Durszlak.pl