RSS
wtorek, 30 października 2012
Pyszne ciasteczka z beza przekladane marmolada. Idealny pomysl na wolny dzien, kiedy na dorze pada, a dzieci zaczynaja sie nudzic :) Gwarantuje fajna zabawe :)
 

 
Skladniki:
2 szklanki maki
200 g margaryny
2 zóltka
2 lyzki kwasnej smietany
0,5 lyzeczki proszku do pieczenia
marmolada
 
Na beze:
1 bialko
120 g cukru pudru
barwniki spozywcze
 
Ciasto zagniesc i odstawic do lodówki na okolo 30 minut. Rozwalkowac, wycinac ciasteczka, jesli rózne ksztalty, to najlepiej parami, zeby mozna je bylo przelozyc marmolada.
Przygotowac beze: bialko ubic z cukrem pudrem na sztywna piane. Rozdzielic do miseczek, dodac barwniki. Ja uzylam barwników w proszku, wystarczy dac szczypte.
Wyciete ciastka ukladac na blasze, smarowac piana z bialek. Piec 20 minut w 160 - 180°C.
Gdy ciastka wystygna przekladac je marmolada.
Smacznego!

 
Wpis dodaje do akcji:

Tagi: beza ciastka
10:23, kasiapol79
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 29 października 2012
Halloween juz za dwa dni, kto jeszcze nie zrobil paluchów wiedzmy, niech sie zabiera do roboty! Ciastka sa pyszne i swietnie sie prezentuja. Polecam!
 
 
Skladniki:
90 g masla
80 g cukru
1 jajko
200 g maki
0,5 lyzeczki proszku do pieczenia
migdaly
marmolada
 
Na lukier:
kilka kropel soku z cytryny
cukier puder (nie podaje ilosci, zawsze daje "na oko", chodzi o to, zeby lukier byl na tyle gesty, zeby nie sciekal po ciastku i na tyle rzadki, zeby dalo sie go rozsmarowac)
czerwony barwnik
 
Maslo utrzec z cukrem, dodac jajko, make i proszek do pieczenia. Ciasto zagniesc w kule, wstawic do lodówki na godzine. Po tym czasie formowac waleczki w ksztalcie palców, jeden koniec "palca" posmarowac lekko marmolada, przykleic "paznokiec" z migdala. Widelcem zrobic linie przypominajace zgiecia palców. Piec 15-20 minut w 180°C.
Przygotowac czerwony lukier: cukier puder utrzec z sokiem z cytryny, dodac czerwony brwnik. Udekorowac ciastka. Smacznego!
 

Tagi: ciastka
15:41, kasiapol79
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 28 października 2012
Na nic ostatnio nie mam czasu. Wrzucenie przepisu na bloga to dla mnie nie lada wyczyn, mam nadzieje, ze w koncu cos sie w tej kwestii zmieni :)
Póki co dodaje przepis na pyszne muffinki w halloweenowej odslonie. Przepis znalazlam w sklepowej ulotce :) Serdecznie polecam!
 

 
Skladniki:
100 g masla
100 g cukru demerara
2 jajka
50 g stopionej ciemnej czekolady
1 lyzeczka ciemnego kakao
2 lyzeczki soku z pomaranczy
1 lyzka skórki pomaranczowej
125 maki
1,5 lyzeczki sody oczyszczonej
50 g stopionej czekolady do dekoracji
 
Dodatkowo na bezowe duszki:
1 bialko
100 g cukru pudru
kilka kostek stopionej czekolady do udekorowania duszków
 
Maslo urtzrec z cukrem do bialosci. Dodac stopiona czekolade, skórke pomaranczowa i sok. Ubic. Dodac kakao, wymieszac. Wbic jajka, wsypac make z soda i jeszcze chwile ubijac. Przelozyc do papilotek (przepis jest na 12 muffinek, ja zrobilam 15 mniejszych). Piec 20 minut w 170°C.
 
Bialko ubijc z cukrem pudrem tak dlugo, zeby nie bylo lejace. Formowac beziki w ksztalcie duszków. Piec 40-50 minut w 120°C.
 
Babeczki udekorowac roztopiona czekolada, mozna posypac cukiereczkami. Na babeczkach postawic duszki.
Smacznego!
 

 

Tagi: muffinki
17:51, kasiapol79
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 października 2012
Barmbrack to irlandzkie tradycyjne ciasto pieczone na Halloween. Drozdzowe, naszpikowane suszonymi owocami, wspaniale do goracej herbaty w chlodny, jesienny dzien.
Tradycja kaze do ciasta wlozyc pierscionek. Kto go znajdzie, moze spodziewac sie, ze wkrótce wyjdzie za maz (ozeni sie).
W sklepach mozna kupic barmbrack (pieczone na drozdzach), lub barnbrack (na sodzie). Musze przyznac, ze kupnego nie próbowalam. Postanowilam upiec sama. Dlugo szukalam przepisu, który by mi w stu procentach odpowiadal, w koncu postanowilam sklecic mój wlasny z tych wszystkich znalezionych w sieci. Serdecznie zapraszam!
 
 
barmbrack
 
Skladniki:
300 g suszonych owoców (u mnie mieszanka: rodzynki, papaja, zurawina, ananasy, ale moga byc tez same rodzynki, co kto lubi)
1 szkl. mocnej herbaty
1 szkl. cieplego mleka
20 g drozdzy + 1 lyzeczka cukru do rozczynu
3 szkl. maki
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cynamonu
1/4 szkl. brazowego cukru
2 lyzki oleju
1 roztrzepane jajko
 
Owoce zalac herbata i odstawic na cala noc.
Z drodzy, lyzeczki cukru, lyzeczki maki i cieplego mleka zrobic rozczyn. Gdy drozdze zaczna pracowac dodac pozostale skladniki (oprócz owoców) i wyrobic gladkie ciasto. Na koniec dodac odsaczone owoce, wymieszac i odstawic do wyrosniecia na godzine, a nawet dluzej. Ciasto jest mocno kleiste, ale takie ma byc. Gdy ciasto wyrosnie, wyrabiac je jeszcze chwile i przelozyc do keksówki, odstawic znowu na okolo 40 minut.
Piec 50 - 60 minut w 180°C.
Smacznego!
 
barmbrack
 

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl