RSS
czwartek, 28 czerwca 2012
Proste i pyszne. Czego chciec wiecej?
 
ryz
 
Skladniki (dla jednej osoby)
60 g bialego ryzu
szklanka mleka
100 - 200 g czeresni (zalezy, jak kto lubi)
2-3 lyzeczki cukru
woda
 
Wypestkowane czeresnie dusimy z lyzeczka cukru podlewajac woda, zeby sie nie przypalily. Ja lubie, jak tylko troche puszcza sok, ale sa cale kawalki owoców.
Ryz gotujemy z mlekiem i cukrem. Jak ryz zacznie wchlaniac cale mleko dolewamy wody. Mozna od razu zwiekszyc ilosc mleka, ja jednak wole pól na pol z woda.
Ugotowany ryz przekladamy na talerz, dekorujemy czeresniami i zajadamy :)
Smacznego!ryz
 
Przepis dolaczam do akcji

poniedziałek, 18 czerwca 2012
Kolejny jagodowy wpis :) W sumie borówkowy, ale jak sie nie ma, co sie lubi, to sie lubi, co sie ma ;) Za 3 tygodnie lece do Polski, to moze beda jagody...
 
Uwielbiam ciasta drozdzowe. Kojarza mi sie z dziecinstwem i wakacjami u babci :) To pochodzi z ksiazki kucharskiej Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska". Jest pyszne, miekkie, rozplywa sie w ustach :)
 
dr
 
Skladniki:
2 szklanki i 2 kopiaste lyzki maki
3 zóltka
niepelna szklanka mleka
40 g swiezych drozdzy
3 kopiaste lyzki cukru pudru
cukier waniliowy
125 g masla
szczypta soli
200 g jagód
 
Kruszonka:
125 g masla
1/2 szklanki cukru demerara
cukier waniliowy
1 szklanka maki
 
Zrobic zaczyn z drozdzy, mleka, lyzki maki i lyzki cukru. Odstawic w cieple miejsce. Gdy "ruszy"  dodac cukier puder, cukier waniliowy, zóltka, sól. Polaczyc skladniki, dodac przesiana make, calosc wyrabiac okolo 5 minut, wlac roztopiony i przestudzony tluszcz i wyrabiac, az skladniki sie polacza, a ciasto bedzie gladkie i lsniace. Odstawic do wyrosniecia.
Przygotowac kruszonke z masla, cukru i maki.
Wyrosniete ciasto wylozyc na wysmarowana tluszczem blache, ulozyc owoce i posypac kruszonka. Ponownie odstawic do wyrosniecia.
Piec ok. 50 minut w 160°
Mozna posypac cukrem pudrem.
Smacznego!
 
dr

12:12, kasiapol79
Link Komentarze (1) »
Niedziela... the day after...
Eh, trzeba bylo sobie jakos oslodzic niedzielny poranek. A jak lepiej oslodzic gorycz porazki, niz dobrym, slodkim sniadaniem?
 
pancaces
 
Skladniki:
pól szklanki maki
pól szklanki maslanki
pól lyzeczki sody oczyszczonej
jajko
jagody / borówki
miód naturalny
 
Skladniki mieszamy, dodajemy jagody i smazymy na patelni teflonowej. Przekladamy na talerz, polewamy miodem i zajadamy ze smakiem :)
 
pancaces
 
pancaces

10:23, kasiapol79
Link Komentarze (1) »
sobota, 16 czerwca 2012
No i wyjadly dzieciaki krem czekoladowy! Zawsze sloik wyrzucam, chyba ze wczesniej mlodszy dorwie sie do niego z paluszkami ;) Ale tym razem pomyslalam, ze zrobie w nim owsianke nocna, na wzór troche tej w sloiku po masle orzechowym (chociaz tamta chyba ciepla byla). I wiecie co? Te czekoladowe resztki na bardzo dlugo zaspokoily moje potrzeby! Bylo slodko, czekoladowo i pysznie! Zachecam do spróbowania :)
 
owsianka
 
A co tam dalam?
Platki wsypalam do 1/3 sloika, uzupelnilam mlekiem do 2/3 wysokosci sloika, dorzucilam 2 lyzki jogurtu naturalnego, zakrecilam, potrzasnelam, zeby sie wszystko ladnie wymieszalo. Dorzucilam jeszcze mala garstke rodzynek i pól banana. I znowu zakrecilam, potrzasnelam i schowalam do lodówki.
Rano przelozylam do miseczki (nie moge jesc ze sloika, bo maly by pomyslal, ze im czekolade wyjadam ;p), dokroilam jeszcze pól banana i... zjadlam :)
 
owsianka
 
 

 

 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl